Poolse inhaalrace en werken in Nederland
Door: Tim Sterkenburg
Blijf op de hoogte en volg Tim
25 April 2008 | Polen, Krąków
Het weekend heeft dus in het teken gestaan van het zelfstandig doorwerken van vijf hoofdstukken. Dankzij de gestructureerde oefeningen en met wat hulp van mijn huisgenoten ging dat redelijk gemakkelijk. Op zaterdagavond stond ik er al goed voor met mijn inhaalslag en daarom besloot ik toch mee te gaan voor een gezellig avondje met de mensen van het Duitse consulaat in Kraków. Jörg kende ik al van het weekendje Lviv en Sandra – de stagiaire uit Warschau die ik in de laatste maand daar nog ontmoet had – was eveneens in Kraków in verband met een project dat zij leidde. We gingen naar een interculturele disco in Manggha – het Museum van Japanse Kunst. Dit was een erg leuke omgeving voor een avondje uit, met mooi uitzicht op een verlicht kasteel Wawel en Aziatische kunstwerken om ons heen. De interculturele muziek bleek goed dansbaar. Na sluitingstijd zijn we nog verder gegaan naar de club Piekny Pies (Mooie Hond), waar we nog even lekker gezeten en gekletst hebben onder het genot van een drankje.
Zondag stond uiteraard weer in het teken van Pools leren. Het lukte om alle hoofdstukken tenminste globaal door te werken. Voor de toets op maandag was ik wel een beetje zenuwachtig, maar uiteindelijk scoorde ik 86 van de 100 punten en was dus met vlag en wimpel door naar een hoger niveau. Laura haalde het ook, zelfs nog met een hoger cijfer.
Dinsdagavond ben ik nog iets wezen drinken met Sandra, want het was alweer haar laatste avond in Kraków. Donderdag ben ik zelf weer even teruggegaan naar Warschau. Allereerst heb ik Gosia na werktijd opgehaald bij de Noorse ambassade en zijn we uit eten geweest bij ons favoriete sushirestaurant. Daarna ben ik naar de Koninginnedagreceptie bij de Nederlandse ambassade geweest. Er waren diverse bekende mensen, zoals Leo Beenhakker en de vrouw van de Poolse president, naar wie eerder die dag een tulp was vernoemd. Maar mijn interesse ging natuurlijk vooral uit naar mijn voormalige collega’s. En ook andersom: werkelijk iedereen is die avond langs geweest om met mij bij te kletsen. Het was erg leuk om iedereen weer te zien. Toen de receptie ten einde liep, gingen alle collega’s moe maar voldaan richting huis. Ik ben toen nog wat wezen drinken met Gosia en uiteindelijk ook bij haar blijven slapen.
Vrijdagochtend moest ik met de trein weer terug naar Kraków om mijn koffer in te pakken en nog naar Poolse les te gaan, want die avond zou ik terugvliegen naar Nederland om een aantal dagen te werken. Terug op m’n kamer las ik echter het bericht dat mijn vlucht geannuleerd was en nu op zaterdagochtend om 7:00 uur zou gaan. Ik kon het dus die vrijdag rustig aan doen, maar moest wel contact opnemen met m’n werk, omdat ik zaterdagochtend om 9:30 uur zou beginnen. Mijn werk probeerde vervanging te vinden voor de zaterdag, maar omdat geen van mijn collega’s kon invallen, kwam mijn zaterdag er als volgt uit te zien:
Opgestaan om 4:30 uur en om 5:00 uur met de taxi richting vliegveld. Mijn vlucht vertrok op tijd en rond 9:15 uur was ik op Schiphol. Een uur later had ik mijn bagage en zat ik in de trein richting Ede-Wageningen. Daar kwam ik aan om 11:20 uur. Mijn ouders stonden daar al te wachten om mijn koffer mee te nemen en mij naar werk te brengen. Tegen 11:30 uur was ik op werk, waar ik tot 17:30 uur ben gebleven. Toen zat mijn dienst erop en kon ik thuis genieten van een welverdiende rust. Op zondag, Koninginnedag en Hemelvaartdag heb ik ook gewerkt, maar toch onder iets relaxtere omstandigheden dan die zaterdag. Op Koninginnenacht heb ik op de nachtmarkt in Utrecht ook nog iets meegekregen van de feestvreugde.